Finstaship

Kaiken Alusten

Auton katalysaattorit ja ilmansaasteet

Katalysaattori on auton pakoputkiston osa. Katalysaattorin tehtävänä on puhdistaa pakokaasuja katalyysin avulla. Katalysaattorin avulla tapahtuu erilaisia kemiallisia reaktioita, joiden avulla pakokaasuista puhdistuu myrkkyjä. Yksi kemiallinen prosessin on esimerkiksi hiilimonoksidin eli hään hapettuminen hiilidioksidiksi. Hiilidioksidi on ympäristölle huomattavasti suotuisampi aine kuin häkä. Vaikkakin hiilidioksidinkin määrä ilmakehässä on noussut huolestuttavasti viime vuosina. Tämä puolestaan aiheuttaa kasvihuoneilmiötä ja ilmastan lämpenemistä.

Ilman katalysaattoria autojen aiheuttamat saasteet olisivat vielä nykyistäkin paljon vakavammalla tasolla. Katalysaattorit tulivat pakollisiksi EU-maissa vasta vuonna 1992.

Monissa miljoonakaupungeissa pyritään rajoittamaan autoilua kaupunkialueella. Ilmansaasteet ovat suurissa kaupungeissa usein terveyshaittana ja vaikeuttavat ihmisten arkielämää. Siksi mm. Lontoon keskustassa pyritään vähentämään autoilua jatkuvasti, puhumattakaan Aasian isoista kaupungeista.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *